TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Kezd tervezéssel az évet. Milyen az idei kert?

2023.01.10 17:57
Kezd tervezéssel az évet. Milyen az idei kert?

A tavaszias időjárás bizony egyre jobban csalogatna ki minden hobbikertészt a szabadba, de még türelemmel kell várakozni, hogy itt beköszöntsön a tavasz, azonban a következő két hónapra is akad feladat: megtervezni a kertet, az újításokat! Hogyan lássunk ennek neki? Mutatjuk!

1. Újévi fogadalom: írjunk le mindent!
Mennyivel egyszerűbb lenne a mostani tervezés, ha év közben minden ötletünket, egy-egy növényekkel kapcsolatos megfigyelést leírtunk volna. Legyen hát az egyik 2023-as kertészeti fogadalmunk, hogy idén minden fontosabb ötletet, tippet és tapasztalatot felírunk magunknak egy erre szánt füzetben. Ezeket év végén vagy következő év elején átolvasva máris körvonalazódik majd, hogy milyen változtatások kellenek, hogyan hozhatjuk ki még hatékonyabban udvarunkból a maximumot.

2. Nézzük meg, hogy miből szenvedünk hiányt?
Kevés a gyümölcstermés, akkor ültessünk gyümölcsfát vagy -bokrokat, ha nincs megfelelő tárolóhelyünk, akkor építsünk egy kis kerti faházat, ha kevés vagy megkopottak a kinti szerszámaink, akkor idén újítsuk fel a készletünket. Legyen az a célunk, hogy egy-két problémát orvosoljunk idén, már ezzel is sokat téve kényelmünkért.

3. Inspirálódjunk! Kérjünk tanácsot!
A szomszéd fűje mindig zöldebb!? – kérdezzük meg, hogy miként csinálja, és vessük be mi is a gyakorlatban a tanácsokat. Lehet, hogy egy egyszerű megoldás, például a robotfűnyíró beszerzése máris szebb gyepet eredményez. Emellett a 2023-a kert kialakításához bátran inspirálódjunk, tippeket és ötleteket akár az internetről is szerezhetünk, ilyenkor bővíthetjük tudásunkat is egy-egy növényről, hiszen tavasztól erre már sokkal kevesebb időnk lesz.

4. Környezettudatosabban?
Lehet az is szempont a következő hónapokra, hogy tudatosabban kezeljük a kerti termést – például feldolgozzuk és eltesszük télire – vagy nekilátunk komposztálni, amit csak lehet. De a meglévő faanyag magaságyásként történő felhasználása vagy a meglévő eszközök felújítása is jó példa lehet erre.

5. Új növényekkel, virágokkal?
Az időben beszerzett növényeknél, virághagymáknál nincsmegnyugtatóbb érzés, ezért már most írjuk össze a listát, hogy mire lenne szükségünk és amint lehet, rendeljük is meg, így biztosan nem marad ki semmi sem.
Ebben az időben aktívabbak a helyi csoportok is, ezekben megindulhat a növény csere-bere, ezzel olyan tövekre és hagymákra tehetünk könnyedén szert, amik azon a környéken sikeresen megmaradnak és sokáig gyönyörködhetünk majd bennük megújult kertünkben!