TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Vajon meddig tart még a tél? – madár- és vadetetés

2023.02.03 13:35
Vajon meddig tart még a tél? – madár- és vadetetés

A téli időszakban kertünk lakói is jobban kiszolgáltatottak, nehezebben jutnak élelemhez, sokat segíthetünk, ha vizet és élelmet helyezünk ki nekik, alapvetően a legtöbbet ilyenkor a madaraknak segíthetünk. Etetésükkel pedig nemcsak jót teszünk, de meg is figyelhetjük őket, benépesíthetik a kopár téli kertet, ami a kedvünkre is jó hatással lesz.

5 szabály a téli etetéshez
1. Legyen folyamatos!
Ha elkezdtük, akkor legyen folyamatos, hiszen a madarak és egyéb állatok is odaszoknak, nem fognak máshol élelmet keresni, ha tudjuk, hogy nem kivitelezhető az etetés december elejétől – vagy az első fagyok beálltától – legalább március elejéig, végéig, akkor inkább ne is álljunk neki.
Tipp: Madaraknak a költési időszak végeztével már ne helyezzünk ki eleséget, mert a fiókák nem tudják azt megemészteni, elpusztulhatnak miatta.

2. Legyen fix helye!
Találjuk meg a megfelelő helyet az etetőnek és itatónak, legyen elérhető azoknak az állatoknak, akiket el szeretnénk látni. A madarak esetében például fontos, hogy magasban legyen, olyan helyen, amit a ragadozók, például a környék macskái, nem érnek el. Választhatunk falra rögzíthetőt, állványosat, lánccal felfüggeszthetőt, a lényeg, hogy a helyét ne változtassuk.

3. Figyeljünk a higiéniára!
Egy etetőt sok állat látogat és senkinek nem célja, hogy egymást megfertőzzék esetlegesen a betegségekkel vagy élősködőkkel egymást. Érdemes tehát az etetőt fertőtleníteni, a sokáig bennmaradó eleséget pedig cserélni.


4. A megfelelő elességgel etessünk!
Attól, hogy valamit megesznek az állatok, nem biztos, hogy az számukra jó eleség, gondoljunk csak bele, hogy a tavi hattyúk is megeszik a kenyérdarabokat, de az se a víznek, se az állatoknak nem egészséges. Ezért mielőtt nekilátnánk a kerti lakók gondozásának, járjunk utána, hogy miket szabad és érdemes kihelyeznünk.


5. Itassunk is!
Hajlamosak vagyunk az etetés mellett az itatás fontosságáról megfeledkezni, arra is figyeljünk! Ha fagypont alatt van a hőmérséklet, akkor gyakori melegvizes felöntéssel mindig iható állapotban tarthatjuk a vizet. Az itató tisztántartása és higiéniai is kiemelten fontos!

Télen nem áll meg a kertben az élet, csupán lelassul, a nagy hidegekben a télen itthon maradó szárnyasoknak szükségük lehet a madáreleségre, hogy át tudják vészelni ezt az időszakot, de a kert többi lakójáról se feledkezzünk meg. Sok örömünk lehet abban, ha látjuk életre kelni kopár kertünket a nálunk vendégeskedő állatokkal.