TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Van már kerti naplód?

2023.02.17 16:25
Van már kerti naplód?

Ismerő, hogy amint megérkeznek a tavaszi első napsugarak, máris annyi feladat akad a kertben, hogy az addig fejben jól megtervezett tevékenységlista máris felborul, elfelejtődik? Erre is megoldást nyújt egy kerti napló, de nézzük meg, hogy miért praktikus még!

1. A munkák, feladatok monitorozása
A tavasszal elvégzendő feladatlistát már télen felskiccelhetjük, ha nekilátunk egy kerti naplót vezetni, – erre tökéletesen alkalmas egy olyan naptár vagy füzet, ami heti lebontású, így a megfelelő helyre írhatjuk bele az információkat. Ha pontról pontra felírjuk az elvégzendő kerti munkákat, akkor nem fogjuk azt érezni állandóan, hogy le vagyunk maradva, ráadásul nem is kell azon törni a fejünket, hogy milyen feladatot lenne érdemes legközelebb elvégezni.

2. A növények ültetési helyének, idejének és gondozásának a feljegyzése
A régi kertlakó növények, de akár az újak kapcsán is érdemes leírnunk, hogy mire van szüksége az adott fajtának, esetleg korábbi tapasztalatainkat is feljegyezhetjük magunknak: mi vált be a növény gondozása kapcsán és mi az, ami nem hozott sikert. Sőt, terméshozóknál a hozamot is felírhatjuk, így néhány év múltán azt is összehasonlíthatjuk majd. Egyes növények virágzási ideje vagy a fűszer- és zöldségnövények termési idénye, szüretének időpontjának a pontos ismerete is megkönnyíti majd a következő évi tervezést!

3. Jövőre!
A kertészeti idény közben sok hasznos dolog eszünkbe juthat, amiket ha nem írunk fel sehova, akkor pont olyan hamar el is felejthetjük. Például, hogy ideje beszerezni egy robotfűnyírót vagy modernizálni kellene a locsolórendszert. Ezeket a gondolatokat bátran írjuk csak föl egy oldalra, télen úgyis akad bőven idő arra, hogy megtervezzük anyagilag és gyakorlatban is a kivitelezést, esetleg mérlegeljünk, hogy mi a fontosabb.

4. Mit, mikor, mivel csináltunk?
Amikor valamilyen tevékenységet néhány hetente rendszeresen meg kell ismételni, akkor bizony jó, ha ezt is vezetjük a noteszünkben, ilyen például a trágyázás, de a különböző permetezések is. Ha bevált egy permetszer vagy éppen soha többet nem használnánk, akkor mindenképp írjuk le, nehogy mellényúljunk legközelebb.

5. Kertünk alaprajza
A kerti naplóban érdemes egy rajzzal szemléltetni, hogy mely növény, hol található, esetleg milyen társítással lenne érdemes megtámogatni a fejlődését. A hagymások helyét is felvázolhatjuk ebben a rajzban, de vizuálisan jobban fel tudjuk majd osztani az ágyásokat és optimalizálni tudjuk majd a kert elosztását is – ez is jó téli, hobbi kertésznek való feladat!