TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36706748346 | sateam@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Legyen saját sziklakerted!

2021.08.16 08:49
Legyen saját sziklakerted!

A sziklakert nagyon látványos díszítőeleme lehet bármelyik kertnek, hiszen még a legegyszerűbb kertet is feldobja, egészen más hangulatot kölcsönöz neki. A sziklakert építése ugyan nem könnyű feladat, és igen körültekintően kell eljárni, de megéri, ugyanis páratlan látványt nyújt. Ha egy ideje már csábít a gondolat, most vágj bele! Sziklakert építésére ugyanis pont ez az időszak – nyár vége, ősz eleje – a legideálisabb. Mai írásunkban összegyűjtjük, hogy mire figyelj és mire lesz szükséged. Az Énkertem.hu webáruházban egy helyes beszerezhetsz mindent!

A sziklakerti növények

A sziklakertben az a jó, hogy különféle területről származó növények kerülhetnek egy helyre, csupán arra kell figyelnünk, hogy közel azonos igényű virágokkal, növényekkel ékesítsük kertünket. Választásnál ügyeljünk arra is, hogy az összekép egységes, esztétikus és természetes legyen. Ezt befolyásolja a kövek mérete és mennyisége. Figyeljünk arra, hogy egyik se nyomja el a másikat, azaz például kisebb méretű kövek elé ne tegyünk nagyon nagy virágot, mert akkor a szikla nem tud érvényesülni.

A növények elhelyezésekor ne csupán a szépséget tartsuk szem előtt, ügyeljünk a virágok igényeire. Ehhez tudnunk kell, hogy a sziklakert egyes oldalain milyen körülmények vannak, így például a déli és a nyugati oldal melegebb és száraz, a keleti pedig nyirkosabb. Ezért előbbi helyre olyan növényeket válogassunk, amelyek jól tűrik a meleget és a szárazságot, míg a keleti oldalra már mehetnek azok, amelyek több vizet és párát igényelnek.Az építés lépései

A sziklakert legfontosabb elemei a növények és maga a kő. A természetes hatás érdekében figyeljünk arra, hogy a kisebb-nagyobb kövek, kavicsok tájazonosak legyenek – ez egyébként azért is praktikus, mert így könnyebb beszerezni. Használjunk különböző méretű, de azonos fajtájú (pl.: mészkő vagy homokkő) köveket. A két fő elem mellett szükségünk lesz még ásóra, lapátra, ültető kanálra és vödörre is. Az Énkertem.hu webáruházban mindezt könnyedén beszerezheted egy helyen.

Építés előtt mindig tervezzük meg a sziklakertet. Gondoljuk át, hova kerül, milyen növények kerülnek bele, az alapanyagokat honnan tudjuk a legegyszerűbben beszerezni. Ha ez megvan, és beszereztünk mindent, amire szükségünk van, jöhet az építés. Először is tisztítsuk meg a területet, majd készítsük elő a talajt. Amennyiben szükséges, dúsítsuk valamilyen földkeverékkel. Ezután jöhetnek a sziklák, amelyeket mindig azzal az oldalukkal süllyesszünk be, amellyel stabilabbak. Figyeljünk arra, hogy ne zsúfoljuk túl, maradjon hely a növényeknek is.

A sziklák elhelyezése után érdemes néhány hetet várni, hogy legyen idejük elrendeződni, hogy az egész sziklakert megtalálja a helyét. Ezt követően beültethetjük a növényeket is. Végül pedig nem marad más hátra, mint a díszítés. Kisebb kavicsokkal, mulccsal tehetjük még mutatósabbá az elkészült sziklakertet.

 Hogyan kell gondozni?

Ahhoz, hogy a sziklakertünk hosszú évekig a kertünk méltó dísze lehessen, gondos ápolást igényel, így a telepítést követően sem dőlhetünk hátra. Annak ellenére, hogy a sziklakerti növények általában jól tűrik a szárazságot, időnként szükséges öntözni őket. A sziklakertet öntözhetjük kannából és tömlővel is, arra azonban ügyeljünk, hogy az erózió elkerülése érdekében használjunk öntözőfejet.

Ahogyan a dézsás vagy a balkonnövények esetében, a sziklakertnél is gondoskodnunk kell a tápanyag utánpótlásról. Éppen ezért az építést követő 2-3 év elteltével valószínűleg szükségessé válik a trágyázás, hogy a virágok továbbra is megfelelően tudjanak fejlődni. Emellett időnként érdemes tápoldatozni is.