TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Őszi fűmagvetés és a gyep előkészítése a hideg évszakokra

2023.09.11 17:32
Őszi fűmagvetés és a gyep előkészítése a hideg évszakokra

Sokszor halljuk, hogy a legideálisabb fűmagvetési időszak a szeptembertől novemberig tartó, ennek több oka is van, az egyik legfontosabb, hogy ilyenkor a talaj még meleg, de nem túl forró, így a fűmagok könnyen csíráznak és gyökeret eresztenek. Emellett a fűszálak ősszel is tovább növekednek, így a gyep télen is sűrű és egészséges lesz és sokkal ellenállóbb válik a fagyokkal szemben.
Nézzük meg, hogy miként érdemes elvetni a füvet és hogyan készíthetjük fel gyepünket télire!

Az őszi fűmagvetés lépései
1. Tisztítsuk meg a talajt a gyomoktól és a gaztól!
A gyomok és a gaz versenyeznek a fűmagokkal a tápanyagokért és a vízért, ezért fontos, hogy eltávolítsuk őket a talajból.
2. Lazítsuk meg a talajt!
A laza talaj lehetővé teszi, hogy a fűmagok könnyen csírázzanak és gyökeret eresszenek.
3. Vessük el a fűmagot!
A fűmagot egyenletesen kell elvetni a talajra, hogy mindenhol ugyanannyi fűcsíra legyen, így lesz későbbi gyepünk egységes, szép látványt nyújtó.
4. Gereblyézzük be a fűmagot!
A fűmagot mindig be kell gereblyézni a talajba, hogy ne tudjon elsodródni, hiszen az erős szél, a madarak, az eső – az elmozdulás szempontjából – mind ellenségei az első pár hétben.
5. Öntözzük meg a fűmagot!
A fűmagok csírázásához és gyökeresedéséhez nedves talajra van szükség, ezért alaposan öntözzük meg a földet a vetés után és mindig figyeljünk oda a talaj nedvesen tartására.
Extra tipp: Az őszi fűmagvetéshez érdemes olyan fűmagot választani, amely télálló fajtához tartozik, mert ezek fűmagvak általában későn érnek, így jól tűrik a fagyokat is.
A gyep téli felkészítése
A gyep előkészítése a hideg évszakokra fontos feladat, hiszen így a füvünk még karácsonykor is egészséges és szép lehet. Az őszi hónapokban is érdemes a füvet rendszeresen nyírni (kb. 3-4 centi hosszúságúra), hogy a fűszálak rövidek, de erősek maradjanak. A fűnyírás ráadásul segít a gyomok és a gaz eltávolításában is.
Ne feledkezzünk meg a talaj tápanyagpótlásáról sem, használjunk ehhez tápoldatot, gyeptrágyát ősszel, hogy a fűszálak erős és egészséges állapotban várhassák majd a telet, így sokkal ellenállóbbak lesznek a fagyokkal szemben is.

A téli gyepápolásról
A téli hónapokban a gyepápolás minimálisra csökken. A rendszeres fűnyírást november végén vagy december elején érdemes befejezni, hogy a fűszálak ne sérüljenek a fagyoktól. A tápoldatozást is tanácsolt abbahagyni, hogy a fűszálak nyugodtan telelhessenek. Gyepünket azonban még télen is ajánlatos rendszeresen ellenőrizni, és szükség esetén eltávolítani a gyomokat és a gazt.