TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Őszi kerttakarítás – rend és tisztaság a kertben

2023.09.19 17:13
Őszi kerttakarítás – rend és tisztaság a kertben

Az őszi kerttakarítás az egyik legfontosabb feladat a kertészek számára, hiszen ez az időszak tökéletes arra, hogy felkészítsük a kertet a téli hidegre, és megóvjuk növényeinket a kártevőktől és betegségektől. Mit érdemes ilyenkor elvégezni portánkon? Mutatjuk!

Mikor kezdjük el az őszi kerttakarítást?
Akkor érdemes igazán belekezdeni, amikor már az első fagyok beköszöntek, és az egynyári növények elpusztultak. Ilyenkor a lehullott levelek, a száraz ágak és a beteg növényi részek már nem szolgálnak táplálékot a kártevők és betegségek számára sem.


Milyen lépéseket kell megtennünk az őszi kerttakarítás során?
1. Gyűjtsük össze a lehullott leveleket és a száraz ágakat!
A lehullott levelek eltömíthetik a vízelvezető rendszert, emellett nem hagyják “lélegezni” a földet és a növényeket, illetve hamar rothadásnak indulhatnak, a száraz ágak pedig veszélyforrást jelenthetnek – ezért érdemes minél hamarabb legereblyézni ezeket.
Tipp: A lehullott leveleket komposztálhatjuk vagy védelmet képezhetünk telelő növényeink gyökerei fölé, ha szétterítjük a tövükben. A száraz ágakat pedig elégethetjük vagy aprítva, akár darálva szintén a komposztra vihetjük.
2. Távolítsuk el az elhalt növényeket!
Ez azért különösen fontos teendő, mert ezek a növények bizony táptalajt biztosítanak a kártevők és betegségek számára. Az elhalt növényeket komposztálhatjuk vagy zöldhulladékként elszállítathatjuk.
3. Tisztítsuk meg a növényeket!
A növényekről távolítsuk el a beteg, sérült vagy elhalt részeket, ez segít megelőzni a betegségek és a kártevők terjedését.
Tipp: Ha beteg növényi részeket is levágunk, akkor azt égetéssel tehetjük a többi növény számára ártalmatlanná.
4. Fertőtlenítsük a kerti szerszámokat!
Eszközeinket fertőtlenítsük le, hogy ezzel is megvédjük a növényeket a betegségektől, ehhez használhatunk hipós vizet vagy speciális fertőtlenítőszert.
5. Készítsük elő a növényeket a télre!
Ha szükséges, takarjuk be a növényeket, hogy megvédjük őket a fagyoktól. A cserjéket és a fákat pedig kötözzük meg, hogy ne törjenek össze a hó súlya alatt.


Extra tippek az őszi kerttakarítás elvégézéshez
1. Használjunk megfelelő ruházatot és védőfelszerelést!
Az őszi kerttakarítás során sokat kell mozogni, és előfordulhat, hogy vizesek leszünk, ezért viseljünk kényelmes, vízálló ruházatot, használjunk kesztyűt és védőszemüveget.
2. Figyeljünk oda biztonságunkra!
Amikor magasban dolgozunk, használjunk létrát vagy fellépőt, a szerszámokat mindig megfelelően helyezzük el, amikor nincs rájuk szükség. Emellett fordítsunk kiemelt figyelmet a csúszásmentesítésre, hiszen a nedves faleveleken egy óvatlan mozdulattal is eleshetünk.
3. Kérjük szakember segítségét!
Ha nem vagyunk biztosak teendőinkben, a metszésben vagy az esetleges betegségek kezelésében, akkor inkább forduljunk szakemberhez, kertünk hálás lesz érte.