TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Téli gyepápolás: Hogyan tartsuk karban a gyepet hidegben?

2024.01.28 12:25
Téli gyepápolás: Hogyan tartsuk karban a gyepet hidegben?

Kevesen tudják, de a téli gyepápolás ugyanolyan fontos, mint a nyári, hiszen a megfelelő gondozás segít a fűnek ellenállni a hidegnek, a fagynak és a betegségeknek, illetve biztosítja, hogy gyepünk tavasszal egészséges és zöld legyen. Nézzük meg, hogy milyen feladatokat kell elvégeznünk télen, hogy jól karban tudjuk tartani gyepünket!

A téli gyepápolás legfontosabb feladatai
1. A gyep tisztítása a lehullott levelektől és ágaktól.
A lehullott levelek akadályozzák a fű légzését, és gombásodást okozhatnak. A leveleket lombfúvóval vagy gereblyével lehet eltávolítani, a lombfúvó gyors és hatékony megoldás, de vigyázzunk, nehogy kárt tegyünk a fűben, de a gereblyével is óvatosan kell dolgozni, és figyeljünk arra, hogy ne hagyjunk ki semmilyen részt.
2. A gyep szellőztetése.
A szellőztetés segít a talajban lévő levegő- és vízáramlás javításában, ez különösen fontos a téli időszakban, amikor a talaj kemény és tömör lehet. A gyepszellőztetést ásóvillával, gyepszellőztető géppel, hengerrel vagy szandállal lehet elvégezni. Az ásóvillával történő szellőztetéshez 20-30 centiméteres mélységben kell lyukakat szúrni a talajba. A gyepszellőztető gép hatékonyabb megoldás, de a használatához gyakorlat szükséges.
3. A gyep trágyázása.
A téli trágyázás segít a fűnek ellenállni a hidegnek és a fagynak. A téli trágyázást novemberben vagy decemberben érdemes elvégezni, ehhez speciális, téli gyeptrágyát kell használni. A téli gyeptrágya általában magas foszfor- és káliumtartalmú. A foszfor segít a fűnek gyökeret ereszteni, a kálium pedig erősíti a fűszálakat.
4. A gyep öntözése.
A gyepet csak akkor kell öntözni, ha nagyon száraz a talaj, amikor a talaj felső 2-3 cm-re kiszáradt, akkor már szükséges a vízpótlás – erre pedig a reggeli órák a legalkalmasabbak. Az öntözés során ügyeljünk arra, hogy ne öntözzünk túl sokat, mert ez károsíthatja a fű gyökereit.
5. A gyep védelme a hótól és a jégtől.
A hóréteget 5-10 cm magasságban hagyjuk, mert ez védi a füvet a fagytól. Azonban a vastagabb hótakaró már nehéz teher a gyepnek, így károsíthatja a fűszálakat, ilyenkor gereblyével lazítsuk a havat, és tegyük szabadabbá a gyepfelületet. A füvön keletkező jégpáncélt pedig minden esetben el kell távolítani, ezt óvatosan végezzük egy lapáttal vagy jégkaparóval.


További tippek a téli gyepápoláshoz
Ha a gyepünk mohás, akkor a téli hónapokban is érdemes mohaölőt használni!
Ha a gyepünkön foltok vannak, akkor ezeket felülvethetjük friss fűmaggal!
A gyepet tavasszal – a hó elolvadása után is – ellenőrizzük és orvosoljuk az esetlegesen felmerülő problémákat!