TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

A kerti növények gondozása és védekezés a nyári betegségek ellen

2024.07.05 10:05
A kerti növények gondozása és védekezés a nyári betegségek ellen


Vitathatatlan, hogy a nyár a kertészkedés legizgalmasabb időszaka, de sajnos a meleg és párás időjárás kedvez a betegségek terjedésének is. A megelőzés a legjobb gyógymód, ezért fontos, hogy megtegyük a szükséges lépéseket a növényeink védelmére, ehhez adunk most tippeket



5 tipp, hogy megelőzzük a betegségek kialakulását


1. Válasszunk ellenálló fajtákat!
Vásároljunk olyan növényeket, amelyek sikeresek a környékünkön, és nem fogékonyak a betegségekre, akár a szomszédainkat is megkérdezhetjük saját tapasztalataikról.


2. Biztosítsunk megfelelő vízelvezetést!
A pangó víz a gombák és baktériumok szaporodását nagyban elősegíti, ezt megelőzve tegyünk a növények köré vízelvezető anyagot, és gondoskodjunk róla, hogy a talaj ne legyen túl nedves.


3. Ne öntözzük a leveleket!
Ugyanis a növények leveleinek öntözése nedvességcsomókat hoz létre, amelyek ideálisak a gombák számára, helyette öntözzük a talajt a növények tövében.


4. Távolítsuk el a beteg növényeket!
Ha egy növény beteg, távolítsuk el a kertből, ez azt jelenti, hogy ne is komposztáljuk a beteg növények leveleit és szárát, mert a fertőzések még így is továbbterjedhetnek.


5. Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket!
Figyeljünk a betegségek jeleire, mint például a foltok, a hervadás, a rothadás és a különböző rovarok megjelenése, ha bármilyen problémát észlelünk, akkor azonnal tegyünk lépéseket a kezelésére.


Kezelési szerek
A fungicidek
A gombafertőzések ellen gombaölő szereket alkalmazhatunk, de mindig lényeges, hogy kövessük a címkén található utasításokat, és csak akkor használjuk a szert, ha valóban szükséges.

Abaktériumölők
Érdemes tudni, hogy a baktériumölők kevésbé hatékonyak, mint a gombaölők, ezért fontos, hogy a fenti megelőző intézkedéseket is elvégezzük a fertőzések ellen.

A különböző rovarirtók
Alkalmazásukkor egy nagyon fontos dologra kell figyelnünk, arra hogy alaposan azonosítsuk a kártékony rovart, és ennek megfelelően szerezzük be a rovarölőt, így biztosak lehetünk benne, hogy a kezelés hatékony lesz, és nem teszünk kárt a hasznos rovarokban sem!


3 extra tipp növényeink biztonságáért!
1. Neveljünk társnövényeket!
Bizonyos növények segíthetnek távol tartani a kártevőket és a betegségeket, így a például kedvenc virágágyásaink vagy a veteményes szélére érdemes körömvirágot ültetni, ami távol tartja a levéltetveket, a fokhagyma pedig a gombákat. 

2. Forgassuk a növényeket!
Figyeljünk a változatosságra, ne ültessük ugyanazt a növényt ugyanabba a talajba egymás után több évig, ez segít megelőzni a talajban lévő kórokozók felhalmozódását.

3. Tartsuk tisztán a kertet!
Mindig távolítsuk el a lehullott leveleket, az elszáradt növényeket és a gyomokat, hogy ne legyen hol szaporodniuk a kártevőknek és a kórokozóknak!

Jól látszik, hogy a nyári betegségek megelőzése és a kártevők elleni védelem nem is olyan nehéz, mindössze egy kis időt és odafigyelést igényel, a fenti tippek betartásával eredményesen megóvhatjuk növényeink egészségét, és gondtalanul élvezhetjük a kertészkedés örömeit egész nyáron!