TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Kerti pihenőhelyek és zónák kialakítása a hőségre

2024.07.26 10:05
Kerti pihenőhelyek és zónák kialakítása a hőségre

Nyáron a szabadlevegőn érezzük a legjobban magunkat, de a forró napsütésben néha nehéz kényelmes és hűvös helyet találni a kertben. Azonban néhány okos ötlettel és a megfelelő dekorációkkal létrehozhatunk egy olyan oázist, ahol kikapcsolódhatunk és élvezhetjük a szabadtéri létet még a legmelegebb napokon is! Hogyan? Mutatjuk

 

1. Válasszunk árnyékos helyet!
Az első lépés egy árnyékos hely kiválasztása a kertben, ez lehet egy fa alatt, egy pergola vagy lugas alatt, vagy akár egy napernyővel ellátott terasz is. Ha nincs természetes árnyék a kertben, fontoljuk meg egy árnyékolóvászon vagy napvitorla kihelyezését.

2. Használjunk hűvös színeket!
A színek nagyban befolyásolhatják a hőmérsékletérzetét, a sötét színek hőt nyelnek el, míg a világos színek visszaverik azt, így a pihenőhely díszítésekor válasszunk inkább világos színeket, mint például a fehér, a krém, a halványkék vagy -zöld, hogy hűvösebbnek érezzük a teret.

3. Válasszunk légáteresztő anyagokat!
A bútorok és textíliák anyagának kiválasztásakor fontos szempont a légáteresztés, a pamut, a len és a bambusz mind természetes anyagok, amelyek “lélegzőek” és hűvösek a bőrrel érintkezve. Kerüljük a szintetikus anyagokat, amik hamar felforrósódhatnak!

4. Telepítsünk ventilátorokat!
A ventilátorok segítenek a levegő mozgatásában és a hőmérséklet csökkentésében a pihenőhelyen. Helyezzünk el egy ventilátort a padlóra vagy az asztalra, hogy a levegő szabadon áramolhasson!

5. Használjunk hűtőelemeket!
Sok helyen beszerezhető már például hűtőpárna, amit a nyakra vagy csuklóra helyezhetünk, de egy-egy házi párkapu telepítése is segíthet a felfrissülésben.

6. Telepítsünk növényeket!
A növények segíthetnek lehűteni a környezetet az árnyék és a páratartalom növelésével. Telepítsünk fákat, cserjéket és szőlőtöveket a pihenőhely köré, de a talajtakaró növényekről se feledkezzünk meg!

7. Használjuk a vizet!
Egy szökőkút, madárfürdő vagy akár egy medence is hűvös és nyugodt légkört teremthet a kertben, ráadásul a víz hangja is segíthet ellazulni és elfelejteni a hőséget.

8. Legyünk kreatívak!
Számos más módja is van annak, hogy kényelmes és pihentető helyet hozzunk létre a kertben a nyári hőség idejére is, legyünk kreatívak, és találjunk olyan megoldásokat, amelyek megfelelnek stílusunknak és igényeinknek!

A különböző méretű kertek
Kis kertek
Ha kis kertünk van, fontoljuk meg egy függőágy, egy összecsukható szék vagy egy hordozható napernyő használatát. A függőágyakat fák ágaira vagy pergolákra lehet akasztani, a összecsukható székek pedig könnyen mozgathatók, a hordozható napernyők pedig árnyékot biztosítanak, ahol csak akarjuk.
Nagy kertek
Ha nagy kertünk van, akár több pihenőhelyet is kialakíthatunk. Létrehozhatunk például egy napozóhelyet a medence mellett, egy olvasózugot a fák árnyékában és egy kültéri étkezőhelyet is.