TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Hogyan készítsük fel a kerti növényeket az őszi időszakra?

2024.08.09 11:20
Hogyan készítsük fel a kerti növényeket az őszi időszakra?

Az ősz közeledtével a kertészkedés ritmusa is megváltozik, ilyenkor fontos, hogy a növényeinket felkészítsük a hűvösebb, rövidebb nappalok és a változó időjárás viszontagságaira. Cikkünkben mutatunk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek abban, hogy kertünk egészséges és gyönyörű maradjon az ősz folyamán is!

 

 

Tápanyagpótlás

Az ősz a növények számára egyfajta felkészülési időszak a téli nyugalomra, ezért lényeges, hogy ebben az időszakban megfelelő tápanyagokat juttassunk el hozzájuk.
Ezt megtehetjük például tápoldatozással, a szeptember-októberben alkalmazott tápoldatok általában magasabb káliumtartalommal rendelkeznek, ami segíti a növényeket a fagyállóság növelésében. A foszfor is fontos szerepet játszik a gyökérzet fejlődésében, így az ősz folyamán ennek a tápanyagnak a pótlására is érdemes figyelni.
A komposztálásról se feledkezzünk meg, hiszen ez nemcsak tápanyagforrás, de javítja a talaj szerkezetét is, segítve a vízmegtartó képességét. Az ősszel a talaj felszínére szórva a komposzt lassan lebomlik, és tápanyagokat szabadít fel a növények számára, így sok teendőnk nem is lesz vele.
Végül pedig meg kell említeni a mulcsozást is, ez egyfajta szigetelőréteget képez a talajon, így a hőmérsékletét stabilizálja, emellett pedig gátolja a gyomnövények növekedését és csökkenti a talaj kiszáradásának folyamatát is, ráadásul a talajban élő hasznos mikroorganizmusok számára is kedvező környezetet teremt.

Védekezés a betegségek, kártevők ellen
Az ősz a gombabetegségek megjelenésének kedvező időszaka, különösen, ha nedves és hűvös az időjárás, ezért oda kell figyelnünk növényeink védelmére. A gyakori gombabetegségek közé tartozik a lisztharmat, a rozsda és a monília. A megelőzés érdekében fontos a növények leveleinek szárazon tartása, a beteg növényrészek eltávolítása és – szükség esetén – a megfelelő gombaölő szerek alkalmazása.
A gombák mellett a rovarok is támadhatnak ősszel, például az atkák és a levéltetvek ilyenkor is károsíthatják a növényeket. A védekezéshez biológiai vagy kémiai növényvédő szerek is alkalmazhatók, de mindig olvassuk el figyelmesen a használati utasítást.

Öntözés
Az ősz folyamán csökkentsük az öntözés gyakoriságát, de ne hagyjuk kiszáradni a növényeket, különösen fontos az öntözés az újonnan ültetett növények és a cserépben tartott növények esetében!

Ültetés
A szeptemberi-októberi időszak kiváló számos növény elültetésére, mivel a talaj még meleg, és a növényeknek van idejük meggyökeresedni a tél beállta előtt – bátran ültessünk gyümölcsfákat, rózsákat, díszfákat és cserjéket.

Ha ezeket a tippeket követjük, akkor kertünk egészséges és gyönyörű marad az ősz folyamán, és biztosan készen áll majd a tavaszi ébredésre!