TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Októberi kertészkedés – felkészülés a hűvös hónapokra

2024.09.27 11:20
Októberi kertészkedés – felkészülés a hűvös hónapokra

Az október a kertészkedésben az átállás hónapja, hiszen a buja nyár után a természet pihenőre tér, és a kertésznek is fel kell készülnie a hideg hónapokra. Az egyik legfontosabb feladat ilyenkor a növények védelme. Milyen előkészületekkel vészelik át növényeink egészségesen a hűvös hónapokat? Mutatjuk!

 

Miért fontos az őszi kertvédelem?

A hirtelen hőmérséklet-ingadozások, a fagyok, a szél és a csapadék mind-mind károsíthatják a növényeket, ezért az őszi védelem egyik célja, hogy eredményesen megvédjük a gyökereket – a talajtakarás megakadályozza a talaj gyors kiszáradását és a fagy mélyre hatolását. Emellett a törzsek és az ágak védelme is lényeges, a törzsfehérítés és a téli védőtakarók megóvják a növényeket az esetleges téli napégéstől, a fagykároktól és a rágcsálóktól.
Arra is figyeljünk, hogy minden beteg növényrészt el kell távolítani, ezzel csökkenthetjük a betegségek továbbterjedésének kockázatát.

Hogyan védjük a növényeket?

Talajtakarás
A lehullott levelek, komposzt vagy speciális talajtakaró anyagok kiválóan alkalmasak a talaj védelmére.
Törzsfehérítés
A fák törzsét meszes oldattal vagy speciális törzsfehérítő festékkel védhetjük meg.
Téli védőtakarók
Az érzékeny növényeket (pl. rózsák, örökzöldek) fagyfóliával fedhetjük le.
Öntözés
Az őszi esők mellett érdemes időnként megöntözni a növényeket, hogy a talaj kellően nedves legyen a télre.
Betegségek és kártevők elleni védekezés
Az őszi permetezéssel megakadályozhatjuk a betegségek és kártevők elszaporodását.
Növények metszése
Az ősz a megfelelő időszak a beteg, sérült ágak eltávolítására és az esetleges növényformázásra.

Milyen növények igényelnek különös figyelmet?

Elsőként említendők a rózsák, amik különösen érzékenyek a hidegre, ezért érdemes alaposan takarni őket. Az örökzöldekre is figyelmet kell fordítanunk, bár ősszel már sokkal kevesebbet kell locsolnunk, de ezek a növények érzékenyek a kiszáradásra, így fontos, hogy a talajuk mindig nedves legyen.
Ha nemrég ültettünk gyümölcsfákat, akkor mindenképp gondoskodjunk a vízpótlásról és a téli védelemről, emellett a télálló zöldségek (pl. káposzta, répa) is igényelhetnek fagyvédelmet.

Az őszi kerti munka nemcsak a betakarításról szól, a növények megfelelő védelme ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a következő évben is gyönyörködhessünk kertünkben. A talajtakarás, a törzsfehérítés, a téli védőtakarók és a rendszeres ellenőrzés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy növényeink egészségesen vészeljék át a telet!