TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+36 (1) 300 9392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Mi szól a gyepszőnyeg mellett?

fű vetése, füves felület gondozása
gyepszőnyeg
Szűrés törlése
2021.01.12 14:15
Mi szól a gyepszőnyeg mellett?

„Csak az a szép zöld gyep. Az fog nekem hiányozni. A gyep.” – mondta mindig Poldi bácsi az Égig érő fű című filmben. Akinek kertje van, minden bizonnyal megérti az 52 év után nyugdíjba vonuló parkőr fájdalmát. Hiszen az említett szép, zöld gyep minden kert éke lehet. A fűmagvetés azonban lassú és időigényes folyamat, és ott van annak a kockázata, hogy elsőre nem is lesz tökéletes. Ha biztosra szeretnél menni, válaszd inkább a gyepszőnyeget. Hogy miért? Mai írásunkból kiderül.

 

A gyepszőnyeg előnyei

A gyepszőnyeg tulajdonképpen „készen” vásárolható fű, ezért kétségkívül a legnagyobb előnye, hogy azonnal élvezhető és használható a füvesített terület. Focizni ugyan még nem lehet rajta aznap, de nyugodtan rá lehet menni. Gépesített termelésének köszönhetően a gyepszőnyeg teljesen homogén és gyommentes, ami fűmagos füvesítés esetén nagyon hosszú idő, és rengeteg ápolás eredménye.

Már a bevezetőben is említettük, hogy a fűmagvetés hátránya, hogy az időjárás szeszélyeinek kitéve egyáltalán nem biztos, hogy elsőre jól sikerül. Gyepszőnyeg esetén ettől egyáltalán nem kell tartanunk, ugyanis 12-18 hónapos, fejlett és egészséges füvet telepítünk, ami kevésbé érzékeny már a környezeti hatásokra. Éppen ezért az ápolása és a fenntartása is olcsóbb.

Az azonban tény, hogy a gyepszőnyeg telepítési költsége magasabb, mint a fűvetésé. Drágább az alapanyag, a szállítás, és a lerakása is, hiszen a gyepszőnyeg darabokat kézzel kell lefektetni, emiatt pedig sokkal nagyobb az élő munkaigénye. Összességében ez a többletköltség viszont megéri, hiszen azonnal csodaszép fű díszítheti az udvarunkat.



Hogyan tegyük le?

Annak érdekében, hogy a gyepszőnyeg nálunk is ugyanolyan szép és egészséges legyen, mint a termelőnél, be kell tartani néhány szabályt a telepítésekor és majd az ápolásánál is. Először is elengedhetetlen a füvesíteni kívánt terület alapos előkészítése. Minden ott lévő gyökeret és követ el kell távolítani, valamint a talajt egyenletesre kell gereblyézni. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben vakondhálót szeretnénk leteríteni, azt is ilyenkor kell megtenni.

Ezután jöhet a gyepszőnyeg leterítése, ami minden esetben kézzel, és nem géppel történik. A szőnyeglapokat úgy kell letenni, hogy széleik 1-2 centiméterrel fedjék egymást, mert csak így lesz egyenletes és hézagmentes. Minden leterített tekercset alaposan meg kell taposni, a széleiket pedig az illesztésnél összenyomkodni. Ezt követően be kell locsolni a füvet, és ügyelni kell arra, hogy a telepítést követő legalább 3 hétben ne száradjon ki egyszer sem a fű.



Hogyan kell ápolni?

A telepítést követő 3-4 hét elteltével – amikor is a fűnek folyamatosan nedvesnek kell lennie – tulajdonképpen nem nagyon tér el a gyepszőnyeg kezelése a magosítással füvesített területhez képest. Az első fűnyírást akkor érdemes megejteni, amikor legalább 5-6 cm már a vágási magasság, ezt követően pedig elegendő hetente, kéthetente levágni.

Az első 3 hét leteltével a gyepszőnyeget elegendő egy héten 2-3 alkalommal megöntözni. Kivételt képez ez alól, ha nagyon nagy kánikula van, mert akkor igényelhet ennél sűrűbb locsolást is.

Tavasz elején érdemes a füvet fellazítani, szellőztetni és műtrágyával is kezelni, hogy egészségesebben és gyorsabban tudjon növekedni és fejlődni. Ezt a kezelést október-november környékén meg kell ismételni, ekkor gombaölő permet is ajánlott, hogy a gyep ellenállóbb legyen a téli időjárással szemben.