TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Őszi kertészeti trendek és újdonságok: inspirációk a színes őszhöz

2024.10.11 11:20
Őszi kertészeti trendek és újdonságok: inspirációk a színes őszhöz

Az ősz a természet csodálatos festőpalettájának kibontakozási ideje, idén a kertészeti világ is követi ezt a trendet, és számos új ötletet kínál, hogy kertünk még ragyogóbb színekben pompázhasson, ismerjük meg ezeket!

 

 

Őszi színpaletta

2024-ben egyértelműen a földszínű árnyalatok uralkodnak a kertekben: a sárga, a narancs, vörös és rozsdabarna – ezek a színek kiválóan harmonizálnak az őszi környezettel. A meleg, hívogató hangulat megteremtéséhez válasszunk olyan növényeket, amelyek színben passzolnak a természetes őszi látképhez, gondoljunk csak a sárguló levelekre vagy éppen a barna gesztenyére, dióra. Például egy-egy díszpaprikát elhelyezhetünk a teraszon, a kertbe pedig ültethetünk japán juhart, ami az ősz beköszöntével a legszebb vörös, narancs és sárga árnyalatokat ölti fel.

Növénydivat
Évek óta közkedveltek a díszfüvek és a páfrányok, ez idén sincs másképp, bátran ültessünk ilyen fajtákat, hiszen textúrájukkal érdekes vizuális kontrasztot hoznak létre a virágokkal, ami üde látványt nyújt őszi kertünkben.
Azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy a tökéletesen nyírt gyep és a szimmetrikus virágágyások helyett egyre népszerűbb a természetes, vadvirágos hatású kert. Az őshonos növények, a különböző magasságú és színű virágok, valamint a spontán növekedésű növények varázslatos, természetes látványt nyújtanak, sőt a környező élővilág is örömmel fogadja majd!

Ehető kert új dimenzióban
Az ehető kert persze nem újdonság, de 2024-ben új dimenziót kapott, már nem szükséges külön veteményes kertet fenntartanunk, ha étkezésre is szeretnénk termelni zöldségeket, bátran ültessük ezentúl a gyógy- és fűszernövényeket, illetve ősszel ültethető zöldségeket (pl. fejes saláta, káposzta) a díszkertbe. A színpompás virágok és a finom fűszernövények, zöldségek nemcsak esztétikusak, de ízletesek is!

Fenntarthatóság és környezettudatosság
A fenntarthatóság évről évre kiemeltebb hangsúlyt kap a kertészkedésben is.  A komposztálás, a víztakarékos öntözőrendszerek, a helyi növények használata és a természetes anyagok előtérbe kerülése mind a fenntarthatóság jegyében történik 2024-ben is.

Az idei őszi kertészeti trendek tehát a természetességet, a fenntarthatóságot, a praktikumot, illetve a színek és textúrák játékát tartják szem előtt, de számunkra az legyen a legfontosabb, hogy olyan kertet alakítsunk ki, ahol jól érezzük magunkat, és ahol a természet szépsége minden pillanatban körülvesz minket!