TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

+3613009392 | webshop@sateam.hu

 

Raktáron lévő termékek kiszállítása akár másnapra!

Blog

Kisállat házikók a hideg ellen

2022.10.28 15:52
Kisállat házikók a hideg ellen

Bizony egyre hidegebbek lesznek a nappalok és az éjszakák, így kinti kedvenceinknek is szüksége lesz védelemre ez ellen, ráadásul a kertben megforduló lakóknak is biztosíthatunk némi biztonságot, hogy könnyebben vészeljék át ezt az időszakot. Cikkünkben ehhez adunk néhány tippet!

A kutyaház
Alapvető szempont, hogy olyan helyre kerüljön a kint tartott kutyának a hűvös időkre a menedék, ami szélvédett és száraz, így nagyobb csapadék és hideg, erős szél ellen is biztonságot nyújt. Mindenképp hasznos, ha a kutyaház alja nem közvetlenül érintkezik a földdel, hanem van egy plusz réteget készítünk – például téglákból kirakva vagy egy raklapot lehelyezve – ezzel a hideg sem jut be olyan könnyen alulról, illetve nem ázik fel csapadékban a ház alja.
Fontos, hogy a hidegben jól tartsa majd a meleget a házikó, ezért körbeszigetelhetjük, illetve a ház bejáratát is elláthatjuk védelemmel, egy vaskosabb anyaggal például. A ház alját belülről igyekezzünk természetes szigeteléssel felszerelni, ami nem veszi át a levegőből sem a nedvességet vagy hamar szárad, a vastag szőnyegek erre a célra nem alkalmasak. A kutyaház higiéniájának megőrzése érdekében néhány hetente takarítsuk ki, a benne lévő fekhelyet pedig szellőztessük át a napon ilyenkor vagy mossuk ki, így megelőzhetjük, hogy a kártevők elszaporodjanak benne.
Akár a vásárlás mellett, akár a házi kutyaház készítés mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy a kellő méretet válasszuk ki, a túl nagy ház sem jó, hiszen az hamarabb áthűl, a nagyon kicsi hely pedig kényelmetlen lesz kedvencünknek.

A sünlak
Nemrég bemutattok, hogy milyen egyszerűen lehet házi komposztálót készíteni, a sok-sok előnye mellé pedig adunk még egy tippet: egy komposztáló sünlakként is szolgálhat a tél átvészelésére. Ahhoz, hogy az apró állatok be tudjanak mászni nem biztos, hogy elegendők a deszkaelemek közötti rések, ezért talajszinten kialakíthatunk egy “bejáratot” nekik – egyszerűen vágjunk egy lyukat a komposztáló alsó lécére.
Tipp: A lukat méretezhetjük akkorára, hogy egy mini sünátjáró kaput is be tudjunk rögzíteni oda, ezzel még biztonságosabbá és esztétikusabbá téve a sünbejáratot. Ilyen kaput elhelyezhetünk a kerítés tövében is a sünök szabad útjának biztosításához a szomszédos kertekbe. Ráadásul a kapu kis méretének köszönhetően a kutyák és a macskák nem férnek át rajta, emiatt nem kell aggódnunk.

Szárnyas vendégeinkről se feledkezzünk meg!
A négylábúak mellett az udvarunkban megforduló madarak is örülnek, ha kapnak egy kis gondoskodó figyelmet, bár nekik nem házikó kell, de egy állandóan karbantartott és élelemmel feltöltött madáretetőnek igazán fognak értékelni a nagy hidegben.